Hovädzí alebo rybí kolagén? Ktorý je pre mňa lepší?
Ktorý kolagén je pre mňa lepší – morský alebo hovädzí? To je najčastejšia otázka, ktorú si každý kladie pri výbere kolagénového produktu. Hovädzí kolagén sa vyrába z kože a spojivových tkanív kráv a obsahuje kolagén typu 1 a 3. Ide o relatívne lacnejšiu formu kolagénu, ktorý sa zvyčajne používa na zlepšenie zdravia čriev a kĺbov. Morský (rybí) kolagén je vyrobený z kože a šupín rýb a obsahuje predovšetkým kolagén typu 1. Morský kolagén má vysokú biologickú vstrebateľnosť, je vyrábaný udržateľným spôsobom a klinické štúdie preukazujú, že pomáha znižovať hĺbku vrások a zvyšuje elasticitu pokožky.
Ako sa vyrába hovädzí kolagén?
Hovädzí kolagén je najbežnejším zdrojom kolagénových výživových doplnkov. Zdrojom pre výrobu kolagénu je koža a spojivové tkanivá kráv. Postup výroby je jednoduchý, avšak technologický náročný. Najskôr sa kravské kože dôkladne vyčistia a namočia, aby sa odstránil prebytočný tuk. Potom sú namočené v horúcej vody s teplotou 85°C, aby sa uľahčilo uvoľňovanie kolagénu z kože. Nakoniec sa sériou krokov odparovania a mletia získa konečný produkt – čistý kolagénový proteínový prášok. Počas tohto procesu sa proteíny hydrolyzujú na nízku molekulovú hmotnosť, čím sa stávajú ľahko rozpustné v horúcej alebo studenej vode a hlavne sú lepšie stráviteľné. O kvalite hovädzieho kolagénu najviac rozhoduje kvalita vstupnej suroviny, teda kvalita chovu hovädzieho dobytka. Lacné kolagény sa zvyčajne vyrábajú z kráv z konvenčného chovu. Kvalitné hovädzie kolagény sú produkované jedine z ekologického chovu voľne sa pasúcich kráv, ktorým nie sú podávané umelé rastové hormóny ani nadmerné množstvo antibiotík. Podľa Eurostatu najväčším producentom ekologického chovu hovädzieho dobytka v EÚ je Francúzsko.
Benefity hovädzieho kolagénu
Hovädzí kolagén je relatívne lacný a obsahuje hlavne kolagén typu 1 a typu 3. Tieto dva typy kolagénu sú jednými z hlavných stavebných prvkov v pokožke, kostiach, šľachách, väzoch, svaloch a krvných cievach. [1,2] Hovädzí kolagén má viacero zdravotných benefitov. S rastúcim vekom produkcia kolagénu v tele prirodzene klesá a môže spôsobiť veľa zdravotných problémov vrátane problémov s kosťami, kĺbmi a tiež pokožkou. Je potrebné si tiež uvedomiť, že fajčenie, rafinované sacharidy, aj nadmerné slnenie výrazne spôsobujú zníženú produkciu kolagénu. [3,4,5]
Ako sa vyrába morský (rybí) kolagén?
Kolagénové doplnky z morských rýb patria k relatívne novým produktom na trhu výživových doplnkov. Morský (rybí) kolagén sa vyrába z kože a šupín rýb. Proces výroby kolagénu z rýb je rovnaký ako v prípade hovädzieho kolagénu. Začína sa to prirodzeným procesom extrakcie želatíny zo suroviny, ktorá obsahuje natívny kolagén. Následne sa enzymatickým procesom (hydrolýzou) získavajú vysoko vstrebateľné bioaktívne kolagénové peptidy.
Benefity morského kolagénu
Morský kolagén v tele funguje rovnako ako hovädzí kolagén a poskytuje aminokyseliny nevyhnutné pre budovanie silného a zdravého spojivového tkaniva. Na rozdiel od hovädzieho kolagénu je však morský kolagén takmer výlučne kolagénom typu 1, má menšiu molekulovú hmotnosť a je ľahšie stráviteľný. Niektoré štúdie navyše naznačujú, že so sebou nesie nižšie riziko prenosu chorôb, má menšie zápalové účinky a má výrazne vyššiu vstrebateľnosť ako hovädzí kolagén. [2,6] Aj keď je rybí kolagén relatívne novým produktom, výskumy preukázali jeho zdravotné benefity pri regenerácií kostného tkaniva, priaznivé účinky proti vráskam, pre ochrane pred UV žiarením a pri hojenie rán [7,8,9,10]
Hovädzí vs. rybí kolagén
Ak sa rozhodnete pre prípravok obsahujúci kolagén, výberom medzi hovädzím a rybím kolagénom nič nepokazíte. Oba kolagény poskytujú významné zdravotné benefity. Pravidelným užívaním získate kvalitnú výživu pre svoje kosti, chrupavky, šľachy, väzivá, pevné nechty, vlasy a elastickú pokožku. Hlavným faktorom, pre aký kolagén sa rozhodnete, sú vaše osobné preferencie, stravovacie zvyky a zdravotné problémy.
[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29144022/
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6213755/
[3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11966688/
[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20620757/
[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4665475/
[6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4519503/
[7] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4278207/
[8] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22364350/
[9] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18377622/
[10] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6723527/
AUTOR
NaturMedic team