článok

JARNÁ ÚNAVA ČI ALERGIE? SKÚSTE ZELENÉ POTRAVINY

Publikované dňa: 16.03.2021 | Dĺžka čítania: 5 min.

Jarná únava? To je ten pocit, keď sa cítime akosi vyčerpaní, spomalení a práca nám tiež dajako nejde od ruky. Nie je to nič nové, opakuje sa to pravidelne a s rôznou intenzitou, túto jar je to rovnako. Príčinou sú opäť krátke zimné dni a dlhé večerné sedenia s väčším množstvom jedla, menej pohybu a viac sledovania televízie.

Jarná únava po pandemickej zime
Tohtoročná prichádzajúca jarná únava je však špecifická. Podpísal sa pod ňu aj doposiaľ nám neznámy nepríjemný pocit, kedy z dôvodu Covidu-19 sme nútene prežili zimné obdobie uzavretí vo svojich domácnostiach, a to viac sedavo pri komunikáciách prostredníctvom internetu. To, že náš tráviaci systém nestíhal tráviť rovnako rýchlo ako sme jedli sa u viacerých prejavil aj na zvýšenej hmotnosti. S ukladaním prebytočného jedla v tele sa však ukladali aj obsiahnuté konzervačné látky, ťažké kovy, antibiotiká, lieky, baktérie, plesne … To všetko spôsobuje u niektorých ľudí s príchodom jari nielen pocit únavy, ale aj opakujúce sa alergické reakcie.

Detoxikácia
Čo rozumieť pod pojmom detoxikácia a či to má zmysel ? Na túto otázku si musí odpovedať každý sám, aj keď pre alergikov je odpoveď na túto otázku samozrejmá. Vnútornú „očistu“ organizmu od nahromadených škodlivých látok spôsobujúcich jarné alergie je možné vykonať rôznymi spôsobmi. Všetky spôsoby detoxikácie prostredníctvom stravy majú jednu hlavnú spoločnú vlastnosť – zásaditá strava, konzumácia zásadotvorných potravín.

Zásadotvorné potraviny
• baklažán, brokolica
• cesnak, cukina
• fazuľa, fenikel
• kapusta, karfiol
• petržlen, pór
• zelený šalát, špenát
• zeler, zemiaky

Zelené potraviny
Významné miesto v podpore zásaditej stravy majú doplnkové zelené potraviny, ktorých účinnosť je overená a je oveľa vyššia ako u štandardných potravín.

Medzi spoľahlivé a najviac využívané patrí Mladý jačmeň podporujúci trávenie a vyprázdňovanie, tiež s veľkým pozitívnym vplyvom na časté alergické kožné prejavy spôsobené niektorými potravinami. Ďalšou skupinou sú morské riasy, kde vyniká najmä riasa Chlorella, ktorá čistí črevá a pomáha obnovovať prirodzenú mikroflóru a stabilizuje optimalizovaný telesný systém človeka. Jej detoxikačné účinky sú všeobecne známe. Pri obľúbených doplnkoch detoxikácie musíme taktiež spomenúť čaje, zvlášť zelený čaj.

Zelené potraviny je možné užívať súčasne. Pre dosiahnutie optimálnych výsledkov je potrebné ich užívať minimálne 4-6 týždňov. Ich aplikácia je jednoduchá, sú dostupné vo forme prášku alebo tabliet. Veľmi častým sprievodným javom pri detoxikácii zelenými potravinami je krátkodobá zvýšená plynatosť a nepravidelné vyprázdňovanie. V prvých dňoch užívania môže byť prirodzeným javom detoxikačného pôsobenia aj zvýšené potenie, zmena stolice, môže sa objaviť aj malá reakcia na pokožke a moč zväčša viac zapácha. Začína aktívny proces vylučovania toxických odpadových látok z tela.

Na čo nezabúdať?
Dodržiavať pitný režim – denne by sme mali vypiť 2-3 litre vody. Odporúčame neperlivú vodu, alebo bylinkové čaje bez cukru. Zakázané potraviny – potraviny, ktorým sa treba počas detoxikácie vyhnúť – mäso, údeniny, čokoláda, alkohol, fajčenie, sladké nápoje a pečivo, mlieko a mliečne výrobky, cukor a soľ.

Meranie detoxikácie
Účinnosť nášho detoxikačného úsilia si môžeme jednoducho zistiť pomocou lakmusových papierikov (je ich možné zakúpiť v lekárni) – pH ranného moču by malo byť v rozmedzí 6,5 – 7,5. Hodnoty nižšie ako 6,5 znamenajú zvýšenú kyslosť.

Lepšie trávenie a menej alergie
Ak sa rozhodnete s príchodom jari pre zmenu stravy s dodržiavaním základných pravidiel detoxikácie, určite tento krok neoľutujete. Prináša totiž pocit lepšieho trávenia, menej časté jarné alergické reakcie a tiež nejaké to kilo dolu.

AUTOR
team NaturMedic

ZAUJAL VÁS TENTO BLOG?

Prihláste sa na odber nášho newslettra a takéto blogy Vám budeme zasielať priamo na váš e-mail.