Články

Kvalitný kolagén? Pri jeho výbere dbajte na tieto dôležité atribúty

článok

KVALITNÝ KOLAGÉN? PRI JEHO VÝBERE DBAJTE NA TIETO DÔLEŽITÉ ATRIBÚTY

Publikované dňa: 26.04.2021 | Dĺžka čítania: 5 min.

V súčasnosti sa dopĺňanie kolagénu stalo veľmi populárne. S rastúcou obľúbenosťou sa mnohí pýtajú a hľadajú odpoveď na otázku: Čo je kolagén a z čoho sa skladá?

Kolagén je štrukturálny proteín, ktorý tvorí tretinu všetkých bielkovín nachádzajúcich sa v ľudskom tele. Je štrukturálnym stavebným prvkom spojivového tkaniva, nachádza sa všade – v kostiach, chrupavkách, črevách, svaloch, zuboch, vo vlasoch, … Naše telo si ho vytvára neustále každý deň, avšak jeho produkcia s pribúdajúcim vekom postupne klesá. Po 40. roku života si kolagén ľudské telo nevytvára takmer vôbec. Nemajte obavy! Cesta ako si udržať dostatok kolagénu v tele (teda funkčné kĺby, elastickú pokožku, pevné vlasy a nechty) existuje. Jednou z možnosti dopĺňanie čistých kolagénových peptidov od kráv alebo rýb!

Kolagénové peptidy
Väčšina kolagénových peptidov, tiež ich poznáme pod pojmom hydrolyzovaný kolagén, pochádza z kože a spojivových tkanív kráv, resp. kosti a šupín rýb v prípade morského kolagénu. Aj keď tieto kože sú iba vedľajším produktom mäsového priemyslu, sú bohatým zdrojom kolagénu. Určite budete súhlasiť, že čo sa týka konzumácie mäsa, že v dnešnej dobe nie je populárna príprava jedál zo všetkých časti zvierat, teda aj vrátane ich orgánov bohatých na živiny a či tiež spojivového tkaniva. Väčšina ľudí uprednostňuje pri varení iba „čisté mäso“ – svalovinu. To je možno aj jeden z dôvodov, prečo sú kolagénové doplnky tak obľúbené. Kolagén totiž obsahuje množstvo aminokyselín, ktoré nie sú obsiahnuté vo svalovine.

Kolagén a želatína
Mnohí si slovo kolagén spájajú so slovom želatína. Aký je medzi nimi rozdiel? Želatína je prírodná forma kolagénu a spracovaním tohto prírodného proteínu získavame vlastne hydrolyzovaný kolagén (kolagénové peptidy). Hlavným rozdielom medzi kolagénovými peptidmi a želatínou je to, ako sa rozpúšťajú. Výživové doplnky s kolagenovými peptidmi sú hydrolyzované na nízku molekulovú hmotnosť. Možno ich ľahko rozpustiť v horúcej alebo studenej vode a taktiež sú ľahšie stráviteľné. Kolagénové peptidy sú krvou a lymfou transportované a následne využívané k výžive kolagénových spojivových tkanív.

Ako sa získava kolagén?
Ako prebieha proces, ktorým z kráv získavame hodvábny prášok bez chuti a zápachu, ktorý sa úplne rozpustí v tekutine? Pri používaná slova „hydrolyzovaný“ sa môže javiť, že spracovateľský proces veľmi komplikovaný. Ak si to myslíte aj Vy, mýlite sa. Postup je dosť jednoduchý:
– najskôr sa kravské kože dôkladne vyčistia a namočia, aby sa odstránil prebytočný tuk
– potom sú namočené v horúcej vody s teplotou 85°C, aby sa uľahčilo uvoľňovanie kolagénu z kože
– nakoniec sa sériou krokov odparovania a mletia získa konečný produkt – čistý kolagénový proteínový prášok

Samozrejme postup je jednoduchý, avšak na výrobu hydrolyzovaného kolagénu naozaj vysokej farmaceutickej kvality sú potrebné sofistikované technológie a hlavne kvalitná surovina z čistého prirodzeného chovu kráv, resp. rýb.

V prípade kolagénov vyrábaných bez použitia špičkových technológii a bez dodržania výrobných postupov sa často stáva, že kolagénové peptidy sa nedokážu dostatočne vstrebať v tráviacom trakte. Taktiež kolagén môže byť kontaminovaný prítomnosti chemikálií, hormónov, baktérií, BSE alebo ťažkých kovov. Zistilo sa, že kolagén z niektorých častí sveta dokonca obsahuje stopy kolagénu z viacerých domácich zvierat.

Pri výbere kolagénových doplnkov buďte opatrní. Odporúčame pred kúpou preveriť si pôvod a spracovateľa kolagénu.

AUTOR
NaturMedic team

Mohli by Vás zaujímať tieto produkty

Skin collagen

22,90 

Joint collagen

15,90 

Active collagen

20,90 

Kolagénová káva

12,90 

ZAUJAL VÁS TENTO BLOG?

Prihláste sa na odber nášho newslettra a takéto blogy Vám budeme zasielať priamo na váš e-mail.