Články

Kvalitný kolagén? Pri výbere dbajte na tieto atribúty

článok

KVALITNÝ KOLAGÉN? PRI JEHO VÝBERE DBAJTE NA TIETO DÔLEŽITÉ ATRIBÚTY

Publikované dňa: 26.04.2021 | Dĺžka čítania: 5 min.

V súčasnosti sa dopĺňanie kolagénu stalo veľmi populárne. S rastúcou obľúbenosťou sa mnohí pýtajú a hľadajú odpoveď na otázku: Čo je kolagén a z čoho sa skladá?

Kolagén je štrukturálny proteín, ktorý tvorí tretinu všetkých bielkovín nachádzajúcich sa v ľudskom tele. Je štrukturálnym stavebným prvkom spojivového tkaniva, nachádza sa všade – v kostiach, chrupavkách, črevách, svaloch, zuboch, vo vlasoch, … Naše telo si ho vytvára neustále každý deň, avšak jeho produkcia s pribúdajúcim vekom postupne klesá. Po 40. roku života si kolagén ľudské telo nevytvára takmer vôbec. Nemajte obavy! Cesta ako si udržať dostatok kolagénu v tele (teda funkčné kĺby, elastickú pokožku, pevné vlasy a nechty) existuje. Jednou z možnosti dopĺňanie čistých kolagénových peptidov od kráv alebo rýb!

Kolagénové peptidy
Väčšina kolagénových peptidov, tiež ich poznáme pod pojmom hydrolyzovaný kolagén, pochádza z kože a spojivových tkanív kráv, resp. kosti a šupín rýb v prípade morského kolagénu. Aj keď tieto kože sú iba vedľajším produktom mäsového priemyslu, sú bohatým zdrojom kolagénu. Určite budete súhlasiť, že čo sa týka konzumácie mäsa, že v dnešnej dobe nie je populárna príprava jedál zo všetkých časti zvierat, teda aj vrátane ich orgánov bohatých na živiny a či tiež spojivového tkaniva. Väčšina ľudí uprednostňuje pri varení iba „čisté mäso“ – svalovinu. To je možno aj jeden z dôvodov, prečo sú kolagénové doplnky tak obľúbené. Kolagén totiž obsahuje množstvo aminokyselín, ktoré nie sú obsiahnuté vo svalovine.

Kolagén a želatína
Mnohí si slovo kolagén spájajú so slovom želatína. Aký je medzi nimi rozdiel? Želatína je prírodná forma kolagénu a spracovaním tohto prírodného proteínu získavame vlastne hydrolyzovaný kolagén (kolagénové peptidy). Hlavným rozdielom medzi kolagénovými peptidmi a želatínou je to, ako sa rozpúšťajú. Výživové doplnky s kolagenovými peptidmi sú hydrolyzované na nízku molekulovú hmotnosť. Možno ich ľahko rozpustiť v horúcej alebo studenej vode a taktiež sú ľahšie stráviteľné. Kolagénové peptidy sú krvou a lymfou transportované a následne využívané k výžive kolagénových spojivových tkanív.

Ako sa získava kolagén?
Ako prebieha proces, ktorým z kráv získavame hodvábny prášok bez chuti a zápachu, ktorý sa úplne rozpustí v tekutine? Pri používaná slova „hydrolyzovaný“ sa môže javiť, že spracovateľský proces veľmi komplikovaný. Ak si to myslíte aj Vy, mýlite sa. Postup je dosť jednoduchý:
– najskôr sa kravské kože dôkladne vyčistia a namočia, aby sa odstránil prebytočný tuk
– potom sú namočené v horúcej vody s teplotou 85°C, aby sa uľahčilo uvoľňovanie kolagénu z kože
– nakoniec sa sériou krokov odparovania a mletia získa konečný produkt – čistý kolagénový proteínový prášok

Samozrejme postup je jednoduchý, avšak na výrobu hydrolyzovaného kolagénu naozaj vysokej farmaceutickej kvality sú potrebné sofistikované technológie a hlavne kvalitná surovina z čistého prirodzeného chovu kráv, resp. rýb.

V prípade kolagénov vyrábaných bez použitia špičkových technológii a bez dodržania výrobných postupov sa často stáva, že kolagénové peptidy sa nedokážu dostatočne vstrebať v tráviacom trakte. Taktiež kolagén môže byť kontaminovaný prítomnosti chemikálií, hormónov, baktérií, BSE alebo ťažkých kovov. Zistilo sa, že kolagén z niektorých častí sveta dokonca obsahuje stopy kolagénu z viacerých domácich zvierat.

Pri výbere kolagénových doplnkov buďte opatrní. Odporúčame pred kúpou preveriť si pôvod a spracovateľa kolagénu.

AUTOR
NaturMedic team

Mohli by Vás zaujímať tieto produkty

Skin collagen 165g

Original price was: 23,90 €.Current price is: 22,90 €.

Joint collagen 165g

Original price was: 16,90 €.Current price is: 15,90 €.

Active collagen 150cps.

20,90 

Kolagénová káva 105g

Original price was: 14,90 €.Current price is: 12,90 €.

ZAUJAL VÁS TENTO BLOG?

Prihláste sa na odber nášho newslettra a takéto blogy Vám budeme zasielať priamo na váš e-mail.